Kolay Aşure


Aşure oldukça lezzetli ve besleyici bir tatlıdır peki bu ismi nerden aldığını hiç merak ettiz mi? Merak edeniniz varsa işte size hikayesi: Muharrem ayının 10. Günü Aşure günüdür ve Hz. Nuh o gün büyük tufandan sonra kayaya ilk ayak bastığında elinde son kalan malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Böylece Aşure gününde yapılan bu tatlının adı Aşure olarak kalmıştır. Şimdilerde ise aynı güne özel olarak aşure yapılarak dağıtılmakta ve bu gelenek sürdürülmektedir.

Okuyucularımızdan Neslihan Hanım ise bu geleneksel lezzetin tarifini bizlerle paylaşmak istemiş ve işte o nefis tarifi…
Aşure lezzetli ve besleyici bir tatlı olmasının yanında Muharrem ayının her 10. gününde hazırlanıp dağıtılan mutfaklarımızın geleneksel bir lezzeti haline gelmiştir ve işte size neslihan Hanım dan Aşure tarifi...

Malzemeler

•    ½ kg buğday
•    1 su bardağı nohut
•    1 su bardağı kuru fasulye
•    1 çay bardağı pirinç
•    100 gr kayısı
•    50 gr kuş üzümü
•    100 gr çekirdeksiz kuru üzüm
•    1 kg toz şeker

Yapılışı


Aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın. Nohut ve kuru fasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.

Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin.

Buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın. Buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. Bir sürede pirinçlerle beraber pişirin. Hepsi pişince nohut ve kuru fasulyeleri buğday tenceresine ekleyin.

10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın, ceviz, fındık, şam fıstığı ve nar ile süsleyin.


Not:  Piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat elde ederiz. Aşureye küçük parçalar halinde doğranmış incşir şlave edebilirsiniz. Ben aşurenin rengi koyulaştığı için eklemiyorum.

Afiyet olsun.
Neslihan DİRİER