Dünya Makarna Günümüz Kutlu Olsun!


Ülkemizde ve dünyada tüketicinin, makarnanın şişmanlattığı ve besin değerinin düşük olduğu şeklindeki yanlış ve eksik bilgileri önemli bir sorun olmuştur. Bu durumu göz ününe alan makarna üreticilerinin, tüm dünyada makarna ile ilgili doğru bilgileri topluma kazandırmak üzere neler yapılabileceği arayışı sonucunda, dünyada farklı kültür ve geleneklerin buluşmasını sağlayan, Makarna Günü kutlamaları fikri ilk defa Roma`da 1995 yılında yapılan ve 40 ülkeden gelen makarna sanayicilerinin katıldığı 1. Dünya Makarna Kongresinde Türk delegasyonu tarafından önerilmiştir. 1997 yılı Mart ayında Amerika`da yapılan ikinci toplantıda ise 25 Ekim tarihi Dünya Makarna Günü olarak kabul ve ilan edilmiştir.

İşte Makarnayla ilgili var olan bu algıyı değiştirmek için   Dünya Makarna Günü nün bu yıl 13.sü kutlanmasına rağmen hala makarnanın şişmanlattığını düşünenlerimiz var. Oysa ki formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla yapılmış makarnayı gönül rahatlığıyla yiyebilir. Makarna hem çok doyurucudur, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir.

Tahmin edebileceğiniz gibi dünyada en fazla makarnayı İtalyanlar yiyor. Yıllık kişi başı makarna tüketimleri 28 kg. Ülkemizde makarna tüketimi ise 1962 yılında 1,2 kg ile başlıyor. Şimdilerdeyse 6 kg civarında. Tüketimin seyri böyle ya üretim? Dünya makarna üretiminde en büyük pay yüzde 32 ile yine İtalya da. Sırasıyla yüzde 12 ile A.B.D., yüzde 11 ile Brezilya, yüzde 6 ile Rusya ve yüzde 5,3 ile Türkiye 5. sırada yer alıyor. Türkiye nin dünya makarna üretiminde 5. sırada ve dünya ticaretinde ihracatta 2. sırada yer almasına rağmen makarna tüketiminde dünyada 21. sırada bulunuyor.

Peki biz bu lezzetli, bol çeşitli, pratik ve ekonomik değil aynı zamanda sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez unsuru Makarnaya, evimizde hak ettiği değeri veriyor muyuz?

O zaman bugün Dünya Makarna gününü kutlamak için ve makarnaya hak ettiği değeri vermek için birbirinden lezzetli makarna tariflerimizden birini seçmeye ve bu akşam için pişirdiğiniz lezzetleri bizimle paylaşmaya ne dersiniz?